tiistai 8. huhtikuuta 2014

Digitaalinen silmänisku


Onko sinulla jo digitaaliset silmät? Minulla on. Tai no, oikeastaan digitaalitekniikalla parannellut silmät. Mutta minkälaiset silmät meillä on 15 vuoden päästä? 

Silmäleikkausta neuvostotyyliin.
Sain silmälasit 10-vuotiaana, yli 30 vuotta sitten. Lukiossa ostin ensimmäiset piilolinssini. Ja koko ajan toivoin että voisin nähdä hyvin ilman laseja.

80-luvulla Seura-lehti kirjoitti Neuvosto-liitossa tehtävistä silmäleikkauksista. Touhu näytti hurjalta, potilaita pötkötti liukuhihnalla ja kirurgit viilsivät silmiin viiltoja joiden avulla likinäköisyys ilmeisesti korjaantui. Lapsellisesti ajattelin säästäväni hurjan summan rahaa, ja meneväni leikkaukseen - sitten joskus.

90-luvulla silmien laserkirurgia tuli yleiseen tietoisuuteen. Rohkeimmat kaverini kävivät leikkausissa, osa onnistui kerralla, osa ei, ja osa ei ollenkaan. Leikkaus maksoi opiskelijalle liikaa, kuulosti tuskalliselta ja vaaralliselta. Annoin asian olla.

LASIK-leikkauksessa sarveiskalvon 
pinta mitataan, ja se hiotaan laserin avulla
oikeaan muotoon. Kuva: AVC
2000-luvulla LASIK-leikkaus tuli tunnetuksi, ja se tuntui paremmalta vaihtoehdoilta kuin hankalaksi ja riskialttiiksi mieltämäni PRK-leikkaus. Vuonna 2007 Suomessa leikattiin jo FemtoLasikilla, ja 2010 päätin vihdoin mennä leikkaukseen.

Toimenpide oli nopea ja kivuton. Alle kahden tunnin olin jo ulkona silmät tipotettuna ja valonarkoina. Iltapäiväksi ehdin toimistolle palaveriin, ilman laseja, ja näkeminen tuntui hyvältä! Miksi en tehnyt tätä jo aiemmin, oli päälimmäinen ajatus.

Mitä sitten? Sinähän tiesit tämän jo? Leikkaus on jo niin yleinen, että jokainen tietää jo jonkun jolle leikkaus on tehty. Suomessa leikkauksia tehdään jo noin 20 000 vuodessa, ja kaihileikkauksen yhteydessä toimenpide tulee ikään kuin kaupan päälle.

Mutta ajattelepa tämän päivän 'neuvostokirurgiaa'? Onko nyt olemassa silmillesi jotain jota voisit haluta, mutta joka kuulostaa nyt liian hurjalta tai kalliilta, luvalla sanoen, silmänkääntötempulta?

Digitaaliset silmät 

Miltä kuulostaisivat lisätyn todellisuuden (augmented reality, AR) piilolinssit? Yhdysvaltalainen Innovega on kehittänyt iOptik-järjestelmäänsä tähän suuntaan, kts. m. Augmented-reality contact lenses to be human-ready at CES. Tosin järjestelmässä tarvitaan vielä sekä lasit että piilolinssit, mutta on vain ajan kysymys kun teknologia saadaan silmän sisään (kaihileikkausissa voidaan vaihtaa koko mykiö keinotekoiseen).

Philips Healthcare on kokeillut kirurgeille suunniteltua AR-sovellusta. Tärkeimmät potilastiedot voidaan heijastaa älylaseihin. Evena Medicalin lasit paljastavat potilaan verisuonet.

Mutta jos tähän päästään jo nyt, niin missä olemme 10-15 vuoden päästä? Minority Reportin mainosmaailmassa?  Voisit nähdä maailman kirjaimellisesti toisen silmin. Entäpä hyötysovellukset sitten: silmät jotka opastavat, auttavat, varoittavat. Haluaisitko sinä sellaiset?


Vai haluaisitko haukansilmät? Kotka näkee viisi kertaa kauemmas kuin ihminen, ja sen näkökenttä on huomattavasti laajempi, kts. What if humans had eagle vision? Uskoisitko että sekin on kohta mahdollista? Yhdysvaltalais-sveitsiläinen tutkijaryhmä on nimittäin hiljattain kehittänyt piilolinssin, joiden avulla näkee 2,8 kertaa kauemmas: Switchable telescopic contact lens. Ostaisitko?

Tai ehkäpä nauramme 20 vuoden päästä aikaa jolloin ihmisellä oli vain kaksi silmää, kts. This Man Gave Himself a 3rd Eye? Niin, miksipä tyytyä vain kahteen?

Entäpä miltä kuulostaisi verkkosilmä - luomivärimarkkina ainakin moninkertaistuisi? Insect-Eye Digital Camera Sees What You Just Did. Verkkosilmä nimittäin pesee ihmissilmän näkökentän laajuudessa, on tarkka eri etäisyyksille yhtäaikaa, ja rekisteröi liikkeet erittäin herkästi. Niin, miksipä ei?

Vieläkö muistatko elokuvan jossa avaruudesta tullut muukalainen, Predator, tuli ihmissafarille maahan, mutta josta Arnold Schwarzeneggerin esittämä kommando teki hakkelusta? Predator käytti erittäin kehittynyttä teknologiaa, joka oli erityisen kätevä hänen ammatissaan - olio nimittäin pystyi skaalaamaan mielensä mukaan aistimaansa sähkömagneettista spektriä, kts. oheinen video


Taisitkin arvata - tätäkin mietitään: Michiganin yliopiston tutkijat miettivät grafeiinista rakennettuja piilolinssejä jotka auttaisiviat ihmistä näkemään pimeässä - ensin valonvahvistus, spektrin vaihto on vain ajan kysymys. Yhdysvaltain puolustusministeriön tutkimuslaitos haaveilee Predatorin kyvyistä myös.

Scientists make new sensor that could lead to night vision contact lenses

DARPA Wants To Use Combat Android Phones To Give Soldiers 'Predator Vision' In Battle

Tulevaisuus digitaalisin silmin

Digiterveydessä edetään hurjaa vauhtia - oheiset esimerkit osoittavat sen. Se mikä oli scifiä vielä 10 vuotta sitten, onkin nyt jo protoasteella, ellei jo tuotannossa. Edes vakioveikkaaja ei pysty sanomaan minkälaiset silmät tai edes kuinka monta silmää meillä on seuraavan 20 vuoden päästä, mutta kehittyneet ne ovat.

Sinä, lukijani, jos olet 10-vuotias nyt ja haaveilet Predatorin silmistä ja viikkorahojen säästämisestä niitä varten, voin taata sinulle että saat ne jo 15 vuoden päästä. Luomivärit kaupan päälle.


Odotan mielenkiinnolla kommenttiasi tästä blogista, ja voit vapaasti lähettää minulle ideoita tai toiveita blogin sisällöksi!

Digiterveysterveisin,

Pekko (digiterveys@gmail.com)

© Pekko Vehviläinen
(Huom. Tämän blogin kirjoitukset ja esitykset eivät edusta varsinaisen työnantajani, Accenture Oy:n näkemyksiä eivätkä mielipiteitä vaan ovat omiani ja Digital Health Solutions Oy:n omaisuutta.)

1 kommentti:

  1. FemotLASIKin kokeneena ja +/- 0 näkökyvyn hetkeksi saavuttaneena uskallan suositella tuota varsinkin paljon liikkuvalle silmälasien käyttäjälle. Caveat tulee sitten tässä: LASIK tehtiin minulle vapunaattona 2011. Kaikki meni hienosti ja näkö korjaantui tarkemmaksi kuin koskaan laseillakaan korjattuna. Mutta syksyllä alkoi oikeassa silmässä näkyä salamointia ja näkökentän laidalle ilmaantui varjostuma. Huolestuin tietysti ja menin minut leikanneen lääkärin puheille. Tuomiona oli verkkokalvon irtauma. Minua oli tuosta mahdollisuudesta varoitettu ennen LASIKia, mutta en ollut sitä pitänyt pahana riskinä. No - verkkokalvo saatiin marraskuun alussa tehdyssä leikkauksessa kiinni ns. plombilla ja jäädyttämällä kryokäsittelyllä. Lisäksi muutama paikkahitsaus tehtiin laserilla silmänpohjaan. Ei mukavaa, mutta toimi. Sairauslomaa tuli yhteensä kuukauden verran. Näöntarkkuus kärsi hetkellisesti melko pahasti, mutta on pikku hiljaa korjautunut leikatussa silmässä n. -0.5..-1.0 välille. En edelleenkään kuitenkaan tarvitse silmälaseja.
    Jos minulta kysytään, suosittelen kaikesta huolimatta LASIKia näötarkkuuden korjaamiseen, mutta samalla muistutan tarkistuttamaan silmänpohjan ja verkkokalvon kunnon säännöllisesti.

    VastaaPoista

Digiterveys-blogini tarkastelee digitaalisen vallankumouksen vaikutusta terveyteen laajalti, mutta myös omakohtaisesti.

Pekko Vehviläinen

Olen koulutukseltani tekniikan tohtori ja lajivalmentaja (ju-jutsu), opiskelen ravintotieteitä yliopistossa sekä kuntoilen myös intohimoisesti! Haluan kertoa sinulle informatiivisesti terveyden digitaalisesta murroksesta. Tarkastelen blogissa uusimman teknologian vaikutusta omaan itseeni ja haluan tuoda omat kokemukseni sinunkin kommentoitavaksesi. Tervetuloa mukaan!

HeiaHeia!-treenilokini

Endomondo-lokini

Suosituimmat artikkelit

Networkedblogs

Sisällön tarjoaa Blogger.