keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Digitohtorin kiirastuli - mittausta maksimiin asti!

Kuvittelen olevani ihan suht hyvässä kunnossa. Mutta olenko? Tai kuinka hyvässä? En kilpaurheile, joten sitä kautta tietoa kehityksesta tai kunnosta on turha toivoa. Mutta olisihan se kiva tietää missä mennään, ja voisiko jossain kuntoaan vielä parantaa. Kukahan osaisi minua auttaa?

Onneksi Suomessa on ammattilaisia ihan tavallistenkin työssäkäyvien työ- ja hyvinvoinnin tarkkaankin selvittämiseen. Niipä suuntasin viime perjantaina 25.4.2014 Aino Health Managementin tiloihin ottamaan itseltäni suurimmat harhaluulot pois.

Kokonaisvaltaista hyvinvoinnin mittaamista

Aino Health Management on suomalainen yritys joka tarjoaa työyhteisöille ja organisaatiolle kokonaisvaltaisen ja systemaattisen lähestymistavan terveyteen ja hyvinvointiin. Yksi osa heidän palvelutarjontaansa ovat fysiologiset mittaukset, josta valitsin ns. täyslaidallisen. Mittauspalettiin kuului kehonkoostumusmittaus, verenkiertoelimistön kunnon mittaus, sekä kaksi kuntotestiä. Mitä minusta saatiin näiden testien avulla selvielle?

Kehonkoostumus
Tanita BC-418 kehoanalysaattori
Ensin otettiin miehestä mittaa kehoanalysaattorilla.

Valmentaja kehotti minut astumaan vaakaa muistuttavalle laitteelle ja neuvoi oikean mittausasennon. Kyseessä oli Tanita BC-418-kehoanalysaattori.

Tarrasin laitteen kahvoista kiinni, ja asetin paljaat jalkapohjani laitteen vaakaosalle.
Mittaus oli ohi nopeasti, ja minut kiirehdittiin jo seuraavaan mittauspisteeseen, enkä heti hoksannut kysyä mittaustuloksia. Olisi kyllä kannattanut, sillä...


 Raajojen mittaustulokset
vaikuttavat luotettavilta,
samoin energiankulutukseni.
...vaikka kehonanalyysimittari antoi varsin pätevän kuvan itsestään - jäi kyllä yksi ilmiselvä virhe: rasvaprosenttini ei millään voi olla noin alhainen, 5 %!

Kotivaakani näyttää nyt n. 15 % rasvaprosenttia, ja on näyttänyt sitä säännöllisesti. Olen verrannut kotivaakani mittaustuloksia pihtimittaustuloksiin, ja ne ovat olleet saman suuntaisia. Raajojen mittaustulokset, n. 10 % rasvaprosentin osalta vaikuttavat sen sijaan luotettavilta, koska laskimoverisuoneni ovat selvästi näkyvissä sekä käsissäni myös lepotilassa. Mittaukseen on täytynyt siis tulla joku virhe keskivartalon ja sisäelimien rasvan mittauksen osalta. No, täytyy tarkistaa asia vielä Aino Health Managementin valmentajilta, kenties käteni tai jalkani olivat liian kuivat tai märät ja se vaikutti tuloksiin?

Miehille suositellut tulokset kehonkoostumusmittauksista ovat: painoindeksi alle 25 (omani 24,5) ja rasvaprosentti välillä 11-22 % (tarkka arvo jäi selvittämättä, mutta tuolle alueelle varmasti osuu). Valmentaja kietaisi lisäksi mittanauhan vyötärölle, 82 cm, miehille suositeltu arvo alle 92 cm. Hyötyä on myös laitteen antamasta lepoenergiakulutuksen arviosta, 2 200 kcal. Jos en liiku ja syön päivässä enemmän kuin 2 200 kcal, lihon, ja jos syön vähemmän niin laihdun.

Kehonkoostumusmittauksen perusteella olin siis kunnossa! Entäpä verisuonistoni sitten?

Verenkiertoelimistöni kunto

Verenkertoelimistön mittauksen mittausjärjestely.
Mittaus tehdään makuuasennossa, mitattavalle
henkilölle asetetaan raajoihin mansetit, ja mikrofoni
rintalastaan, sydämen yläpuolelle.
Seuraavaksi oli vuorossa verenkiertoelimistöni kuntomittaus. Verenkiertoelimistön tutkimiseen Aino Health Management käyttää japanilaisen Fukuda Denshin VaSera VS-1500N mittauslaitteistoa.

Mittauksen tarkoituksena on mitata verenkiertoelimistön kunto. Iän ja verisuonten seinämiin kertyvän plakin myötä verisuonet jäykistyvät. Jos plakkia kertyy riittävästi, saattaa seinämä puhjeta ja siihen muodostua tukos. Sydämessä tai aivoissa tukos aiheuttaa infarktin joka voi olla kohtalokas. Siksi on luonnolllisesti hyvä tietää missä kunnossa verenkierto ja verisuonet ovat.

CAVI (Cardio-Ankle Vascular Index). Pieni indeksin arvo kertoo joustavista verisuonista, suuri arvo jäykistä suonista. Jäykissä suonissa pulssi etenee hitaasti, pehmeissä hitaammin. 

Mittausta varten kävin pötkölleni pöydälle ja nilkkoihini ja olkavarsiini asennettiin mansetit verenpaineen mittausta varten. Lisäksi rintalastani yläpuolelle asetettiin mikrofoni sydänäänen kuuntelua varten. Valmentaja kertoi koko ajan mitä hän teki, ja selitti mihin mittaus perustuu.

CAVI-mittaus kerää runsaasti dataa, ja antaa
tarkan kuvan verisuoniston kunnosta.

Tuloksena saadaan CAVI (Cardio-Ankle Vascular Index) mittausarvot, jotka antavat suonista huomattavasti tarkempaa tietoa kuin pelkkä verenpainemittaus. Mittaus kävi nopeasti ja kivuttomasti, ja tulokset sain tietää heti. 

Kuten ohesta näkyy, olivat tulokset varsin tyydyttävät. Olin ns. normaalilla alueella, ja verrattuna laajaan mittausaineistoon, oli verenkiertoelimistöni kuntoarvio 35-39 vuotiaan miehen. Eli verisuoneni ovat itseäni nuoremmat!

Röörit kunnossa, CAVI-mittaustulokseni.

Polarin OwnIndex -kuntotesti

Ennen mittausta Polarin mittariin
syötetään esitiedot.
Putkiston kuntoarvion jälkeen oli varsinaisten kuntotestien aika. Kuntotestit aloitettiin Polarin OwnIndex-testillä.

Aino Health Managementin valmentajat käyttävät testin tulosta ergometritestin asetuksiin. Tarkoitus on tehdä varsinainen kuntotesti ergometrin sopivalla rasitustasolla eikä siis rääkätä heikkokuntoista henkihieveriin ja toisaalta antaa parempikuntoiselle riittävästi testivastusta.

Ennen testiä kävin valmentajan kanssa läpi esitietokaavakkeen, johon täytin terveystietoni seikkaperäisesti. Esitiedot ovat tarpeen, sillä testissä mennään maksimisykealueelle ja tietojen kysymisellä halutaan varmistaa se, että testi voidaan tehdä turvallisesti. Ennen testiä olin lisäksi saanut ohjeet olla juomatta alkoholia 48 h ennen testiä sekä levätä hyvin. Selvää on myös että kipeänä tai flunssaisena testiä ei saa tehdä.

Polarin FT60-mittariin annoin pohjatietoina sukupuolen (mies), iän (42), painon (82), liikunnallisen aktiivisuustason (huippu l. yli 5 h/vk raskasta liikuntaa) ja maksimisykkeen (184).

Digitohtori tohtoroitavana. Polar FT60
antaa kuntoarvion leposykkeen ja syötettyjen
esitietojen perusteella.
Sen jälkeen kävin makuulle sykemittausta varten. Testissä Polarin OwnIndex testi laskee n. kahden minuutin sykemittauksesta saadun leposykkeen ja sykevaihteluiden ja pohjatietojen perusteella kuntoarvion. Kuntoarvion pitäisi Polarin mukaan antaa hyvän arvio maksimaalisesta hapenottokyvystä (VO2max). VO2max-arvo kertoo hengitys- ja verenkiertoelimistön kyvystä kuljettaa happea maksimaalisessa fyysisessä rasituksessa.

Sain tulokseksi Polarin mttarista tulokseksi 52, eli olin tämän testin mukaan ikäisekseni huippukunnossa, ja vielä kolmekymppiseksikin erittäin hyvässä kunnossa :).

VO2max-taulukko suhteuttaa VO2max-arvon iän perusteella kuntotasoarvioksi..
Koska esitesti antoi noin hyvät arvot, tiesin, että ergotestissä tulisi ns. kuumat paikat...

Ergometri

Ainon käyttämä ergometri on kuntopyörää muistuttava Daum Electronicin valmistama laite jonka avulla voidaan mitata maksimaalinen hapenkulutuksen epäsuorasti.

Mittaukset tehdään submaksimaalisina joko sykerajoitteisina (keskeytyskriteerinä iänmukaiseen maksimaaliseen sykintätaajuusarvioon suhteutettu keskeytystaso, esim. 85 %) tai oirerajoitteisina testeinä. Sykevaste suhteutetaan polkemistahosta laskennallisesti arvioituun hapenkulutukseen. Maksimihapenkulutus arvioidaan sykeprofiilista laskennallisesti ennustetun maksimaalisen työtehon perusteella. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Mittauksen tarkoituksena on selvittaa normaalikuntoisen henkilön kyky selvityä töistä hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskyvyn kannalta. Tuloksena saadaan yksilöllinen mittaus, kun arvioidaan työntekijän kuormittuneisuutta l. toimintareservejä. Mittausta voidaan käyttää myös aerobisen kunnon arviointiin, ja tulosten perusteella voidaan suunnitella hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä kohentavia harjoitteluohjeita.

Mittauksen tulos ilmoitetaan ns. MET-arvona, joka on lyhenne sanoista metabolinen ekvivalentti (engl. Metabolic Equivalent). MET-arvo kuvaa fyysisen aktiivisuuden (lihasten aktiivinen käyttö) aiheuttamaa lisääntynyttä energiankulutusta verrattuna lepotasoon. Hyväkuntoisen ihmisen rajana pidetään MET-arvoa 13 tai yli, eli hyväkuntoinen henkilö pystyy suoriutumaan lepotasoa 13 kertaa rasittavammasta työstä! MET-arvo on siis yksilöllinen, koska se perustuu ihmisen henkilökohtaiseen lepotasoon.

Kun valmentajat olivat ergometriin tietoni syöttäneet ja asetukset tehneet, he selittivät minulle mittauksen periaatteet: tehtävänäni oli polkea pyörää kierrosalueella 60-80 rpm, ja vastusta nostettaisiin kahden minuutin välein portaittain, kunnes en jaksaisi enää polkea vaaditulta alueella. Fair deal, minä olin valmis. Odotin mielenkiinnolla erityisesti testin viimeisiä vaiheita - ja videoinkin ne! Testini viimeisen minuutin voit seurata oheisesta videosta:


Videosta mainittakoon vielä että kaikkia ei todellakaan näin rankasti testissä piinata, vaan minulla oli asetettu rima melko korkealle esitestien ja antamieni tietojen perusteella. Minulla oli mahdollisuus keskeyttää testi milloin vain, ja valmentaja seurasi jatkuvasti sekä mittareista että kyselemällä testin rasittavuutta. Vaikka videolla puhisen kuin höyryveturi, nautin silti testistä enkä kokenut sitä mitenkään vaaralliseksi enkä epämiellyttäväksikään vaikka mentiin ns. tappiin asti.

Ergometritestini kulku kuvaajana.
Testitulokseni: 15,5 MET
Tulos oli siis ikäryhmässäni erinomainen, 18-vuotiaisiinkin miehiin suhteutettuna vielä keskitason yläpuolella.

Mitä hyötyä testeistä oli, ja mitä ohjeita minulle annettiin?

Pidin testejä erittäin hyödyllisinä kenelle vain. Laitteet olivat ammattimaiseen testaukseen suunniteltuja, ja kotikonstein näin tarkkoihin mittaustuloksiin ei ole mahdollista päästä.
Aino Health Managemetillä tiedetään mitä terveyden 
edistäminen on. Toimitusjohtaja Jyrki Eklund (oik.) 
näyttää esimerkkiä.

Mittaus antoi minullekin uutta tietoa. Tiesin toki olevani ihan hyvässä kunnossa, mutta sain runsaasti uutta tietoa siitä miten terveyttä voidaan nykyisin mitata. Lisäksi mittaukseni jäivät Ainolle talteen, joten minulla on jälleen yksi syy kehittää kuntoani entistä parempaan suuntaan, koska voin verrata tuloksiani edelliseen seuraavalla testikerralla. MET-arvon parantaminen kiinnostaa, samoin verisuonten jäykkyyden muuttaminen esim. ruokavaliolla vieläkin parempaan suuntaan.

Ainon henkilöstö oli selvästi asiansa osaavaa. Palvelu oli ystävällistä ja asiantuntevaa. Kiireen tuntua ei missään vaiheessa ollut ja ohjeistus ja opastus olivat selkeitä. 

Testin lopuksi sain 10-sivuisen raportin itsestäni, jonka kuntovalmentaja kävi kanssani seikkaperäisesti läpi. Raportissa näkyvät yksityiskohtaisesti kaikki minusta mitatut asiat, sekä selitetään mitä mittaukset tarkoittavat, ja mitä minun pitäisi seuraavaksi tehdä parantaakseni tai ylläpitääkseni kuntoani. Raportti sisälsi jopa 4-sivuisen, minulle räätälöidyn liikuntaohjeen seuraavalle kuudelle kuukaudelle tarkkoine treeniohjeineen. Kertakaikkiaan vakuuttava setti.

Sairauden hoidosta terveyden edistämiseen!

Olin testien jälkeen hämmästynyt - miksi minua ei ole aikaisemmin testattu tai tutkittu tällä tavoin? Aino Health Management edistää terveyttä - sen sijaan että odotettaisiin sitä, että työntekijä sairastuu tai jää  sairauseläkkeelle, Ainon menetelmien avulla voidaan sairauksien syntymistä ennaltaehkäistä tai jopa torjua kokonaan. 

Ainolaiset esittelevätkin mielellään tuloksia suomalaisyrityksistä - kirkkaimpana tähtenä heillä on StoraEnso, joka työhyvinvoinnin ohjelman käyttöön otettuaan säästi ensimmäisenä vuonna huimat 7,8 miljoonaa euroa - siis lottovoiton verran!

Testit läpikäytyäni, ja työhyvinvoinnin menetelmiin ja prosesseihin Ainolla tutustuttuani jäi itselleni ainoaksi ihmettelyn aiheeksi: miksi kummasssa Suomessa on vielä niin monta yritystä ja yhteisöä ilman selkeää ja systemaattista työhyvinvoinnin ohjelmaa?

Suosittelen Aino Health Managementin palveluita ehdottomasti kaikille terveydestään ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneille! 

Aino Health Management ei puuttunut tämän Digiterveys.fi blogin sisältöön millään lailla, eikä minulle myöskään maksettu tästä arviosta mitään. Itse testit olivat minulle maksuttomat.


Odotan mielenkiinnolla kommenttiasi tästä blogista, ja voit vapaasti lähettää minulle ideoita tai toiveita blogin sisällöksi!

Digiterveysterveisin,

Pekko (digiterveys@gmail.com)

© Pekko Vehviläinen
(Huom. Tämän blogin kirjoitukset ja esitykset eivät edusta varsinaisen työnantajani, Accenture Oy:n näkemyksiä eivätkä mielipiteitä vaan ovat omiani ja Digital Health Solutions Oy:n omaisuutta.)


3 kommenttia:

  1. Kiinnostava päivä. Itse olen käynyt InBody-kehonkoostumusmittauksessa muutaman kerran, kun niitä on säännöllisesti tarjolla kuntoklubillamme. InBody-raportti vaikuttaa kattavammalta näin pikaisesti katsottuna. Tosin tarkkaan en muista mittaako Se raajojen rasvaprosentteja erikseen. Haikossa kävin joskus Polar Body Age -testissä, jossa mitattiin tuon VO2Max-arvon lisäksi lihasvoimaa ja notkeutta. Ergometrissä en olekaan koskaan ollut. Olisi kiva kokeilla. Mitä mahtoi kustantaa tuo testikokonaisuus?

    VastaaPoista
  2. Olet säilynyt hengissä testeistä. Itse olen varsin tyypillinen suomalainen mies, joka ei kovin halukkaasti mene testaamaan itseään. Omat testini ovat varsin yksinkertaisia. Pitää jaksaa pelata tennistä tunti per viikko ja sulkista kaksi tuntia per viikko. Pitää mahtua housuihin. Jos tulee vaikeuksia, pitää tiukentaa syömisen lakkorajoja. Kommentoin taannoin Taltioni-omaseurantatuotetta blogissani. Käypä tutustumassa ollin blogiin osoitteessa: http://ollintuumailut.blogspot.fi/.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Olli kommentista, laitoin blogisi seurantaan!

    VastaaPoista

Digiterveys-blogini tarkastelee digitaalisen vallankumouksen vaikutusta terveyteen laajalti, mutta myös omakohtaisesti.

Pekko Vehviläinen

Olen koulutukseltani tekniikan tohtori ja lajivalmentaja (ju-jutsu), opiskelen ravintotieteitä yliopistossa sekä kuntoilen myös intohimoisesti! Haluan kertoa sinulle informatiivisesti terveyden digitaalisesta murroksesta. Tarkastelen blogissa uusimman teknologian vaikutusta omaan itseeni ja haluan tuoda omat kokemukseni sinunkin kommentoitavaksesi. Tervetuloa mukaan!

HeiaHeia!-treenilokini

Endomondo-lokini

Suosituimmat artikkelit

Networkedblogs

Sisällön tarjoaa Blogger.