keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Apple Watch ja iPhone 6 - terveysteknologiaa niin että ranteet paukkuu?


Apple julkaisi tänään 9.9. kaksi merkittävää uutta laitetta; iPhone 6:n (kahdella eri kokoisella näytöllä, 4,7 " ja 5,5 ") sekä Apple Watchin. Jo etukäteen oli ennakoitu, että laitteissa on runsaasti uusia ominaisuuksia kehonmittauksen ja hyvinvointiin.  Mitä laitteet pitävät sisällään, ja mitä nämä uutuudet käytännössä tarkoittavat terveyden ja hyvinvoinnin kannalta?

Käsittelen tässä blogissa ensisijaisesti näiden laitteiden teknologiaa, sovellukset ja hyödyt seuraavat pian seuraavassa blogissani.

Applen tarjoma hyvinvointikokonaisuus

Kuva: iPhone 6:sen saa kahden kokoisena, 4,7 ja 5,5 tuuman näytöllä.
Ensinnäkin voidaan todeta, että kysymyksessä on oikeastaan terveysdatan keruujärjestelmä pikemminkin kuin kaksi erillistä ja erikseen toimivaa laitetta. Apple Watch tarvitsee nimittäin toimiakseen iPhone 5:sen, 5c:n, 5s:n, 6:sen tai 6 Plussan. Puhelimissa pitää puolestaan olla asennettuna Applen uusin mobiilikäyttöjärjestelmä, iOS 8. Järjestelmä muodostuu siis älykellosta ja -puhelimesta, niiden ohejlmistoista sekä Applen pilvipalveluun iCloudiin kerääntyvästä datasta. Pilkon siis järjestelmän osiin, ja aloitetaan laiteteknologiasta.

Laiteteknologia

Apple Watch (AW) pitää sisällään kolmiakselisen kiihtyvyysanturin sekä kellon takaseinässä olevan optisen sykeanturin. Antureiden tuottama data kerätään Applen kelloon ja puhelimeen vartavasten kehitettyyn Activity App:iin. Data kellon ja puhelimen välillä siirtyy Bluetooth LE radioteknologiaa hyödyntäen. AW:n Activity sovellus hyödyntää paikan määrittämiseen iPhonen GPS- ja WLAN-piirien dataa. iPhone 6:ssa on puolestaan em. piirien lisäksi neljä eri anturia: barometri ilmanpaineen mittaamiseen, kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi liikkeen tunnistamiseen, sekä kompassi suunnan määrittämiseen. iPhonen muiden toimintojen suorituskyvyn varmistamiseksi Apple on varustanut antureiden tuottaman datan käsittelyä varten oman M8-apuprosessorin, jolloin laitteen 64 bittisen A8-tuplaydinprosessorin laskentateho vapautuu muuhun käyttöön.

Kuva: iPhonen anturit tunnistavat korkeuden vaihtelun, liikkeen sekä puhelimen asennon. Antureiden keräämää dataa hyödynnetään Activty- ja Health-sovelluksissa, mutta myös muissa sovelluksissa kuten esim. panoraamavalokuvauksessa.

Kellon mekaaniset ominaisuudet, lataus ja sykemittari


Kuva: Apple Watch Sport on alumiinikuorinen ja piriteän värinen erityisesti liikkuville ihimisille suunnattu älykello.
Apple on kehittänyt oman alumiiniseoksen (7000 Series) erityisesti Apple Watch Sportia varten. Sen väitetään olevan jopa 60% standardiseosta kestävämpää, ja silti kevyttä. Kellon näyttöä suojaa lasi, jonka Apple on nimennyt räväkästi Ion-X lasiksi. Lasi on tehty alumiinin ja piin seoksesta, ja sen pintarakennetta on muutettu molekyylitasolla niin että pinnan ionit ovat isompia kuin normaalilasissa. Tämän pitäisi parantaa kulutus- ja naarmunkestävyyttä. Kahdessa muussa Apple Watch -älykellotyypissä lasi on hiottu safiirista.

Applen kellon julkaisun yhteydessä ei vielä ilmoitettu tarkempia laitetietoja laitteen painosta, koosta tai akunkestosta. Ainoa julkaistu mitta oli kellotaulun koko, joiden mitoiksi annettiin 38 ja 42 mm. Erään twiittaajan julkaisema kuva omasta naisten korurannekellosta Apple Watchin vieressä antaa jotain käsitystä laitteen koosta. Laitteen koko ja design tulee varmasti jakamaan mielipiteitä.

Kuva: Apple Watch verrattuna normaaliin naisten korurannekelloon.

Akun kestoa ei myöskään ilmoitettu, ja se on herättänyt usean kommentoijan epäilyksiä. Samsungin vuosi sitten julkaistu ensimmänen älykello epäonnistui tässä suhteessa pahoin, joten epäluulo on sikäli perusteltua. Apple Watch ladataan erillisellä latauskaapelilla joka kiinnittyy magneettisesti laitteen takakuoreen.


Kuva: Apple Watch ladataan erillisellä latauskaapelilla joka kiinnittyy magneettisesti laitteen takakuoreen.

Kellon takakansi on mielenkiintoinen uutuus - optinen sykeanturi. Laitteessa on sekä näkyvää että infrapunavaloa tuottavat ledit, joiden lähettämää ja ihosta takaisin heijastuvaa valosäteilyä mitataan fotodiodeilla. Takakannen anturit ovat suojattu Sport-mallissa Ion-X lasilla, muissa malleissa lasi on safiiria.

Kuva: Apple Watch mittaa sykettä optisesti näkyvällä ja infrapunavalolla.
Optista sykemittausta on yritetty ja yritetään jatkuvasti - toistaiseksi tulokset ovat olleet vaihtelevia, ja mittauksen luotettavuus on ollut kyseenalainen. Onkin mielenkiintoista nähdä onko Apple onnistunut viimein poistamaan monta käyttäjää kiusaavan rintasykepannan, kuinka tarkka ja luottava mittaus on, kuinka usein sykettä mittaaan, ja mitä se vaikuttaa virrankulutukseen. Yksittäisistä mittauksista ja antureista odotan tätä kaikkein eniten.

Laitteiden ohjelmointi ja tiedon tallennus pilveen.

Laitteiden tuottamaa dataa voidaan tarkastella kellossa Activity-sovelluksessa, puhelimen sovellus on nimeltään 'Fitness'. Pelkästään puhelimessa käytetään Health-sovellusta, joka puolestaan tallentaa datan iCloudiin. Apple tarjoaa kolmannen osapuolen kehittäjille WatchKit ja HealthKit -ohjelmointirajapinnat. HealthKit rajapinnan määrittelyssä datalle annetaan datan yksikkö, määrä ja tyyppi, sekä menetelmät datan käsittelyä ja tallentamista varten. WatchKit-ohjelmointirajapinnan avulla hallitaan ja luodaan kelloon tehtäviä sovelluksia, ja puhelimen ja kellon datansiirtoa.

Applen omat sovellukset - Activity, Workout, Fitness ja Health

Applen järjestelmään liittyy neljä Applen itsensä toteuttamaa sovellusta: Activity, Workout, Fitness ja Health. Kolme ensimmäistä liittyvät erityisesti kelloon, ja sovelluksissa on myös iPhonea varten omat käyttöliittymänsä.
Kuva: Apple Watch:in Activity App, joka näyttää kellon ja puhelimen mittaaman energiakulutuksen kaloreina, päivittäisen reippaan liikunnan määrän, sekä onko käyttäjä muistanut olla jalkeilla riittävästi päivän aikana.
Activityn avulla voidaan näyttää se graafisesti kellon ja puhelimen mittaaman energiakulutuksen kaloreina, päivittäisen reippaan liikunnan määrän, sekä onko käyttäjä muistanut olla jalkeilla riittävästi päivän aikana.

Energiankulutus, 'Move', näytetään punaisella ulkokehällä, täysi ympyrä tarkoitttaa että käyttäjän itsensä asettama kulutustavoite on saavutettu. Mittaus ja kulutuksen arviointi perustuu sykemittaukseen ja liikeanturin dataan.

Liikunta, 'Exercise', näytetään vihreällä keskikehällä. Kehä täyttyy ja tavoite on saavutettu kun liikuntaa on tehty 30 min. päivässä.

Seisominen, 'Stand', näytetään turkoosinsinisellä sisäkehällä. Tavoite saavutetaan kun kellon käyttäjä on muistanut seistä vähintään minuutin joka tunti 12 peräkkäisenä tuntina. Mittaus perustuu kellon liikeanturiin ja ehkä myös puhelimen gyroskoopin dataan.

Näistä ominaisuuksista ja muista kellon sovelluksista kerron tarkemmin seuraavassa blogissani.

Kuva: Applen Activity ja Fitness -sovellukset ovat järjestelmä, jossa Apple Watchin ja iPhonen tuottama data yhdistetään erinäköisiksi näytöiksi molempien laitteiden ruuduille.

Applen Health sovellus on terveysdatan syöttämiseen, keräämiseen ja visualisointiin tarkoitettu sovellus. Apple Watch:ia ei välttämättä tarvita sovelluksen käyttöön, vaan sovellus on pikemminkin rajapinta jonka avulla tiedot siirretään Applen pilvipalveluun, iCloudiin.

Kuva: Applen Health-sovellus. Sovellus kerää dataa eri lähteistä, ja antaa käyttäjän myös itse syöttää tietoja. Tiedot tallennetaan iCloudiin, ja käyttäjä voi antaa myös muille sovelluksille oikeuden käyttää tallennettuja tietoja.

Yhteensopivuus jo olemassaolevien sovellusten kanssa

Useat eri sovelluskehittäjät ovat jo ilmoittaneet tukevansa Applen HealthKit rajapintaa ja tallennusmahdollisuutta (mm. RunKeeper, Withings, iHealth) ja urheiluvalmistajista Nike. Merkittävää on myös huomata että isoista terveyden ja hyvinvoinnin toimijoista yhdysvaltalainen Mayo Clinic -säätiö tekee yhteistyötä Applen kanssa, Applen mukaan muita on tulossa. Terveystietojen käytön kontrolli on Applen mukaan käyttäjällä; käyttäjän pitää erikseen sallia kolmannen osapuolen sovellusten käyttöhyväksyä jos haluaa. Huomattavaa kuitenkin on, että tiedot ovat joka tapauksessa tallennettuna iCloudiin.

Markkinoilla veikataan että Applen rajapinta vetää puoleensa niin ohjelmisto- kuin laitekehittäjiäkin, sillä se tarjoaa yhtenäisen alustan usealle sovellukselle ja niiden keskenäiselle tiedonsiirrolle. Kehitystä ja käyttäjämääriä rajoittaa Applen markkinaosuus ja laitteiden hankintahinta sekä saatavuus. Applen iPhonen eri versiot tavoittavat 15% älypuhelimien käyttäjistä maailmanlaajuisesti, kelloa saa vasta tammikuussa 2015, ja se vaatii parikseen Applen iPhonen. Myös tietoturva herättää kysymyksiä: luottavatko kuluttajat iCloudin tietoturvaan, ja entäpä sitten kun kolmannen osapuolen sovellukset haluavat käyttää tervystietoja?

Laitteiden hinta ja saatavuus Suomessa

Applen iPhone 6:den myynti alkaa Yhdysvalloissa ja 11 muussa maassa 19.9. Suomi ei kuulu näiden maiden joukkoon. Muut maat seuraavat perässä Applen mukaan 'pian'.

Apple Watch:ia saa ensi vuoden tammikuusta alkaen.Se tarvitsee parikseen yhteensopivan iPhonen, tuetut mallit ovat 5, 5c, 5s, 6, ja 6 Plus.

Hinnoittelu on vähintäänkin mielenkiintoinen: Apple ilmoitti puhelimien hinnat alkaen hinnoiksi (edellyttää 2 vuoden operaattorisopimusta) $199 iPhone 6:lle, $299 iPhone 6 Plussalle, ja $349 Apple Watchille. Erityisen huomionarvoista on, että iPhone 5c:tä tarjotaan operaattorisopimuksella ilmaiseksi! Applen tarkoituksena lienee tällä vauhdittaa kellon myyntiä, tyhjentää olemassa olevat varastot nopeasti, ja kasvattaa älypuhelinten markkinaosuuttaan nykyisestä 40% siirtämällä Android- ja peruspuhelimien käyttäjiä omaan ekosysteemiinsä.

Kuva: Applen iPhonen uudet hinnat 2-v. operaattorisopimuksella USA:ssa.

Stay tuned for more!



Odotan mielenkiinnolla kommenttiasi tästä blogista, ja voit vapaasti lähettää minulle ideoita tai toiveita blogin sisällöksi!

Digiterveysterveisin,

Pekko (digiterveys@gmail.com)

© Pekko Vehviläinen
(Huom. Tämän blogin kirjoitukset ja esitykset eivät edusta varsinaisen työnantajani, Accenture Oy:n näkemyksiä eivätkä mielipiteitä vaan ovat omiani ja Digital Health Solutions Oy:n omaisuutta.)

5 kommenttia:

  1. On tosiaan mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea sovelluskehittäjät nyt keksivät tällä rautayhdistelmällä. Lähteekö tästä hirveä buumi.

    VastaaPoista
  2. Apple Watch täytti omat odotukseni anturoinnin osalta ja jopa ylitti ne käyttöliittymän puolesta. Toimivuudesta voi toki sanoa jotain vasta kun on päässyt itse tuotetta hipelöimään. Ohuesti jäi harmittamaan laitteen vesitiiveys tai oikeastaan -tiiviittömyys. Käsittääkseni se on roisketiivis, joten perusulkoilijalle ihan ok, mutta uimarille tai triathlonistille tuskin ykkösvalinta. Mielenkiintoinen laite, jonka valttikorttina on Applen varsin toimiva infra ja laaja asiakaskunta. Muotoilu noudattaa Applen totuttua hillittyä tyylikkyyttä, mikä ainakin henkilökohtaisesti miellyttää kovasti.

    VastaaPoista
  3. Hyvä ja ajankohtainen artikkeli, alle 24h julkistuksesta!
    Pari kysymystä: tuossa optisessa pulssinmittauksessahan suomalainen start-up on tehnyt uraa uurtavaa työtä, saavuttaen parempia tuloksia kuin muut markkinoilla olevat tarjokkaat, tuo Applen teknologia ei ehkä kuitenkaan ole suomalaista perää?
    Toinen on tuo materiaalitekniikka kellojen laseissa. Jo nykyisen Policen aikaraudan suhteen ehkä suurin harmitus on sen tuhannen skraaduille ja montuille mennyt (ikkuna)lasi... Onko safiiria käytössä muillakin älykellovalmistajilla? Entä tuota Si-Al seosta hyödyntäviä? Gorilla Glass luulisi pian pyrkivän tälle markkinalle myös, elleivät jo olekin...

    VastaaPoista
  4. Tästähän on ollut nyt puhetta; Applen mittausdata ei ilmeisesti mene pilveen, vaan pysyy puhelimessa:

    http://thenextweb.com/apple/2014/09/03/apple-tells-developers-apps-store-healthkit-data-icloud/

    VastaaPoista
  5. Check out the Latest News,Updatesof iPhone, iPad, MacBook, Apple Watch and the iOS etc! News and reviews for Apple products, apps, and rumors.

    Appledose

    VastaaPoista

Digiterveys-blogini tarkastelee digitaalisen vallankumouksen vaikutusta terveyteen laajalti, mutta myös omakohtaisesti.

Pekko Vehviläinen

Olen koulutukseltani tekniikan tohtori ja lajivalmentaja (ju-jutsu), opiskelen ravintotieteitä yliopistossa sekä kuntoilen myös intohimoisesti! Haluan kertoa sinulle informatiivisesti terveyden digitaalisesta murroksesta. Tarkastelen blogissa uusimman teknologian vaikutusta omaan itseeni ja haluan tuoda omat kokemukseni sinunkin kommentoitavaksesi. Tervetuloa mukaan!

HeiaHeia!-treenilokini

Endomondo-lokini

Suosituimmat artikkelit

Networkedblogs

Sisällön tarjoaa Blogger.