torstai 10. heinäkuuta 2014

Miksi sinulla on isot pakarat, karvaton iho, lyhyet varpaat ja rennot hartiat?


Kuva: fitneAss.com

Otamme jotkut asiat vartalossamme niin itsestään selvinä, että harvoin ajattelemme miksi vartalomme on sellainen kuin se on. Miksi olemme karvattomia? Miksi kuljemme kahdella jalalla? Miksi jalat ovat sellaiset kuin ovat? Käykin ilmi että olemme maailman parhaita kestävyysjuoksijoita!

Juoksemme helposti pidemmälle kuin lemmikkikoiramme. Luonnossa hyeenat ja sudet voivat juosta 15-20 km päivässä, hevonen toistuvasti n. 20 km päivälenkkejä. Ihminen puolestaan juoksee suhteellisen pienellä harjoittelulla maratonin, ja on jopa päihittänyt hevosen kisassa tällä matkalla! Miten ihmeessä?!

Ihminen voi juosta maratonin nopeammin kuin hevonen, erityisesti silloin kun maasto on vaihtelevaa, ja ilma kuuma. Kuva: The Telegraph

Oheisessa Smithsonian Institutionin lyhyessä videossa saatu kiteytettyä hyvin pari asiaa ihmisen evoluutiosta ja juoksemisesta, kehityksestä joka alkoi Afrikan savanneilla n. 2 milj. vuotta sitten.


Ihmiselle ainutlaatuinen akillesjänne palauttaa jopa 35% energiaa askelluksessa, Muilla ihmisapinoilla vastaavaa jänne on paljon pienempi. Varpaat ovat lyhyet, koska pitkistä varpaista ei ole hyötyä juostessa, ihmisillä on suuret pakaralihakset, sillä niitä tarvitaan jalkojen ja ylävartalon tasapainottamiseen juoksussa. Niska-hartiaseutu on kehittynyt liikkumaan reilusti taakse tasapainottamaan pään eteepäin suuntautuvaa liikettä. Lantion ja ylävartalon liikkuvuus sekä vastakkainen kierto estää meitä kaatumasta juostessa. Ja verrattuna muihin eläimiin, meillä on paljon punaisia, 'hitaita', lihassoluja jotka soveltuvat pitkäkestoiseen rasitukseen.

Kuva: Ihmisen ja simpanssin ruumiin rakenteelliset erot voidaan selittää ihmisen kyvyllä juosta pitkiä matkoja. Simpanssi voi edetä kahdella jalalla vain lyhyitä matkoja. Ihmiskeho soveltuu juoksuun huomattavasti paremmin.
Olemme myös tehokkaita jäähdyttämään itseämme. Ihmisellä on jopa viisi kertaa enemmän hikirauhasia ihossaan kuin muilla ihmisapinoilla, ja karvattomalta iholta hiki haihtuu tehokkaasti. Molemmilla kerroilla kun ihminen on voittanut hevosen maratonilla, ilma on ollut kuuma ja kuiva. Hevonen tuottaa lämpöä kolme kertaa enemmän kuin ihminen, ja vaikka se hikoileekin ihmistä enemmän, hevosen iho yrittää haihduttaa pinnaltaan kaksi ja puoli kertaa enemmän lämpöä. Meillä on siis kuumassa etu puolellamme! (Lähde: BBC).

Vartalosi on parasta mitä tällä planeetalla on pitkille juoksulenkeille tarjota - eli kuumia, pitkiä, hikisiä, mutta samalla nautinnollisia kesälenkkejä kaikille täydellisille juoksijoille! :)


Odotan mielenkiinnolla kommenttiasi tästä blogista, ja voit vapaasti lähettää minulle ideoita tai toiveita blogin sisällöksi!

Digiterveysterveisin,

Pekko (digiterveys@gmail.com)

© Pekko Vehviläinen
(Huom. Tämän blogin kirjoitukset ja esitykset eivät edusta varsinaisen työnantajani, Accenture Oy:n näkemyksiä eivätkä mielipiteitä vaan ovat omiani ja Digital Health Solutions Oy:n omaisuutta.)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Digiterveys-blogini tarkastelee digitaalisen vallankumouksen vaikutusta terveyteen laajalti, mutta myös omakohtaisesti.

Pekko Vehviläinen

Olen koulutukseltani tekniikan tohtori ja lajivalmentaja (ju-jutsu), opiskelen ravintotieteitä yliopistossa sekä kuntoilen myös intohimoisesti! Haluan kertoa sinulle informatiivisesti terveyden digitaalisesta murroksesta. Tarkastelen blogissa uusimman teknologian vaikutusta omaan itseeni ja haluan tuoda omat kokemukseni sinunkin kommentoitavaksesi. Tervetuloa mukaan!

HeiaHeia!-treenilokini

Endomondo-lokini

Suosituimmat artikkelit

Networkedblogs

Sisällön tarjoaa Blogger.